A+ A A-

Eelde Paterswolde kleinHoe en waar is het dorp gegroeid na de Tweede Wereldoorlog?
Eelde-Paterswolde-Eelderwolde telden in 1950 een bevolkingaantal van ruim 4000 zielen. Dat aantal groeide explosief in twee, drie decennia tot meer dan 10.000 mensen in 1980. Dat begon met de wijken Nieuwe Akkers, direct gevolgd door de Oranjepolder eind jaren 50. In de jaren 60 groeide de dorpen Eelde en Paterswolde steeds meer naar elkaar toe, zoals door bebouwing aan de Hoofdweg en nieuwe zijstraten als Tonkensweg en Henri Dunantweg. Na de jaren 60 gaat het snel: in hoog tempo verrijzen de Vogelbuurt, Bloemenbuurt, Schilderbuurt en Componistenbuurt aan de westkant van het dorp. Aan de zuid-oostkant van Eelde wordt gebouwd aan Paalakkers. Het duurt vervolgens tot in de jaren 80 voor er weer gebouwd wordt. In deze periode wordt Spierveen ontwikkeld. Van recentere datum zijn de wijken Ter Borch in Eelderwolde en Groote Veen in Eelde, waar nu nog steeds gebouwd wordt.

Meer detailinformatie kunt u ook vinden in het Ol Eel boek “Uit Eelde’s jongste eeuw, verandering in veelvoud”

 Nieuwe Akkers   Oranjepolder  Vogelbuurt
 Bloemenbuurt  Schildersbuurt   Componistenbuurt 
 Paalakkers  Spierveen I  Spierveen II
 Spierveen III  Spierveen IV  Ter Borgh
 Groote Veen    

Nieuwe Akkers

Locatie NieuweAkkers kleinDe komst van de Rijksluchtvaartschool (RLS) heeft tot gevolg dat een groot aantal gezinnen zich in Eelde vestigt. De toestemming voor de bouw van woningen is in die tijd niet zo gemakkelijk en het gemeentebestuur probeert voor RLS-personeel extra bouwvolumes te krijgen. Bij beschikking van 25 oktober 1952 kent de minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting de gemeente 170 woningen toe uit het reservecontingent voor bijzondere ontwikkelingen. Het blijkt niet genoeg te zijn. Uiteindelijk komt het aantal woningen uit op tweehonderd en kan de wijk Nieuwe Akkers worden gebouwd.

Oranjepolder

Locatie Oranjepolder kleinDe komst van de Rijksluchtvaartschool (RLS) heeft tot gevolg dat een groot aantal gezinnen zich in Eelde vestigt. In navolging op de bouw van de Nieuwe Akkers wordt daarom voor deze gezinnen de Oranjepolder gebouwd.

Bezoek het Historisch Centrum

Dinsdag

14.00 - 16.00 uur

Algemene informatie

Woensdag

14.00 - 16.00 uur

Algemene informatie en Fotoarchief

Bezoek op andere dagen en tijden is mogelijk op afspraak. Tel.: 050-3090874

In de periode juni t/m augustus gesloten.

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Bähler-Boermalaan 6

 facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email: info@oleel.nl

NL35 RABO 0376 0835 57